Tilaa uutiskirje

Liity postituslistalle ja tilaa SUMUn uutiskirje!

Voit tilata SUMUn uutiskirjeen jättämällä yhteystietosi ja laittamalla rastin alla olevaan ruutuun. Lähetämme uutiskirjeissä muutaman kerran vuodessa tietoa tulevista konserteista, eikä sähköpostiosoitteita ikinä luovuteta ulkopuolisille tahoille.

Tilaan uutiskirjeen

Testaa tietosi SUMUn musavisassa!

SUMU Big Bandin kevään SUOMI – 100 vuotta parasta musiikkia -konsertit juhlistavat Suomen itsenäisyyttä kevyen musiikin merkkiteoksilla, jotka ovat aikanaan olleet omilla saroillaan ensimmäisiä, parhaita, eniten tms. – esimerkiksi pisimpään yhtäjaksoisesti radiossa soitettu suomalainen kappale ja Suomen ensimmäinen kansainvälinen pop-hitti.
Konsertit ovat osa valtakunnallista Suomi 100 -ohjelmaa.
  • lauantaina 22.4. kello 16.00 – Rauma-sali, Valtakatu 2, Rauma
  • sunnuntaina 23.4. kello 16.00 – Kulttuuritalo Kiva, Horninkatu 21, Salo
  • keskiviikkona 26.4. kello 19.00 – Sigyn-sali, Linnankatu 60, Turku
Tiedätkö sinä itsenäisyyden ajan kevyen musiikin merkittävimmät yksityiskohdat? Tee hauska kysely sivullamme ja jaa tuloksesi facebookissa niin kaverisikin näkevät kuinka etevä olet.

Kisaan liittynyt lippuarvonta on suoritettu 20.4.

 

Suomen ensimmäisenä megahittinä tunnetaan kappale nimeltä...

Ture Aran Emma eli Surkea rakkaustarina on Suomen ensimmäinen megahitti, joka ilmestyessään 1929 merkitsi suomalaisen levyiskelmän lopullista läpimurtoa. Levyä myytiin yli 30 000 kpl ja lyhyen ajan kuluessa siitä äänitettiin Suomessa ja Yhdysvalloissa kaikkiaan kahdeksan uutta versiota. Englantilaiselle, Suomen levymarkkinoita pitkään hallinneelle Gramophone-yhtiölle Emman menestys merkitsi hurjaa myyntipiikkiä muuten alavireisesti kuluneeseen vuoteen.

Laulun melodia perustuu vanhaan suomalaiseen rekilauluun ja mutkan kautta perinteisiin slaavilaisiin valsseihin, mutta Evert Suonion kirjoittama tarina petollisesta Emmasta ja Ture Aran komea tulkinta antoivat vanhalle sävelmälle uuden elämän. Kappale oli juuri sopivan laskelmoitu suomalaiseen makuun, ja siihen ihastuttiin niin maaseudulla kuin kaupungeissakin.

Itsensä Aino Acktén johdolla laulua opiskellut Ture Ara oli alun perin aikonut oopperaan ja sinne lopulta päätyikin, mutta levytti myös iskelmämusiikkia vielä myöhempinä vuosinaankin. Tuskin yksikään Aran iskelmä on kuitenkaan jäänyt elämään siinä määrin kuin juuri Emma.